Francouzké brambory


Tenhle recept není originál z Francie, je to spíš jeho počeštěná verze a zároveň jeden z mých oblíbených rodinných receptů, na který jsem skoro zapomněla. Zase jsem jej trochu upravila do lehčí a snad i zdravější varianty :).

Francouzké brambory

cca 5-6 porcí

12 středně velkých uvařených brambor
2 balení tofu - nejlépe 1 marinované a 1 uzené (já jsem použila od značky Sunfood)
2 střední cibule
2 papriky (může být jakákoliv bílá, červená,...)
2 rajčata
1 balení (200g) tavenýru (nebo jiná rostlinná náhražka sýru)
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky sušeného granulovaného česneku
olej
sůl, pepř a kmín

Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a až začne na okrajích zlátnout, přidáme na kostičky nakrájená tofu a ještě jej s cibulkou asi 5 minut osmahneme, nakonec přidáme uzenou papriku a česnek a odstavíme z plotny. Papriky nakrájíme na větší kostky, rajčata na kolečka a tavenýr nastrouháme (stačí na hrubším struhadle).
Když máme vše připravené začneme vše vrstvit do pekáčku. Většinou si ingredience rozdělím na půlku akorát brambory na třetiny. Nejprve začneme bramborami, vyložíme jimi dno pekáčku, posolíme je, opepříme a lehce posypeme kmínem. Další na řadě je první polovina tofu s cibulkou, na něj polovina nastrouhaného tavenýru, papriky a rajčat a přikryjeme druhou třetinou brambor, které opět posolíme, opepříme a pokmínujeme. Celý postup ještě jednou zopakujeme, s tím, že poslední vrchní vrstva jsou brambory, které jen posolíme.
Francouzké brambory pečeme 20 minut přikryté při 200°C a poté ještě 15 minut odkryté, aby okraje brambor chytly trošku zlatavou barvu.


Tip: V rodinném receptu jsme ještě přidávali natvrdo uvařené vejce (nakrájené či nastrouhané na vrstvu se sýrem), pokud by jste jej chtěli nahradit, použijte černou sůl při solení spodní a střední vrstvy brambor.



A jak děláte francouzké brambory vy?

Petra

FitBlogies

Ahoj, jmenuji se Petra. Mám tak trochu jiný pohled na svět a snažím se i v těžkých situacích zachovat úsměv a optimismus. A co pro mě znamená být fit? Je to nejen cvičení, strava a péče o tělo celkově, ale i ta duševní stránka, kdy je člověk sám se sebou vyrovnaný. Pokud by vás cokoliv zajímalo napište mi na mail: hawlovapetra@seznam.cz

6 komentářů :

  1. Tak to vypadá neuvěřitelně dobře. ♥ www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. To je fajn, že je nás víc, kdo má tohle jídlo rád :).

      Vymazat
  3. Francouzské brambory jsem vždycky měla nedodělané. Nechápala jsem proč - a jasně, protože jsem je do trouby dávala syrové. :D Pamatuju si, že to tak dělala i mamka, ale ta je asi pekla delší dobu a podlila je dostatečným množstvím vody.
    Tvůj recept vypadá zajímavě, asi ho zkusím. Osobně tofu moc nemusím, ale takhle zapečené s bramborami může být fajn. :) Navíc mi na takovýchhle jídlech vyhovuje, že jsou taková "normální" - jsou to jídla, která jedí i lidé, kterým nevadí maso. Takže se nikdo v práci nediví, co to máš k obědu a proč v tom není ani kuře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě moc zapečený brambory ze syrových nejedou :D. Jestli je zkusíš, tak dej vědět jak ti chutnaly :). Já mám zase ráda jídla z jednoho hrnce/pekáče.

      Vymazat